Interesse in een baan als werkvoorbereider?

Ben jij technisch onderlegd, maar weet je nog niet goed wat je precies wil qua baan of opleiding? Denk dan aan een carrière als werkvoorbereider. Het is een hele diverse baan waar geen enkele dag hetzelfde is. Je werkt veel met anderen samen en daarnaast hoef je niet de gehele dag op kantoor te zitten? Ben je al overtuigd of heb je nog meer informatie nodig? In het laatste geval kun je op deze pagina blijven en precies lezen wat er verwacht wordt van de werkvoorbereider van een project.

Technische opleiding is vaak een vereiste

Zoals we al even aangeven is het hebben van een technische achtergrond meestal een vereiste voor een baan als werkvoorbereider. Als het gaat om een bedrijf dat wat kleinere en niet zo complexe projecten overziet, is een MBO niveau 4 – bijvoorbeeld civiele techniek – opleiding soms genoeg. Voor de grotere projecten, waar veel verschillende factoren en onderdelen met elkaar gelinkt moeten worden, wordt bijna altijd HBO geëist. Een paar voorbeelden van technische HBO opleidingen die gevraagd worden zijn:

  • Technische bedrijfskunde
  • Elektrotechniek
  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • Werktuigbouwkunde

Als je een universitaire opleiding hebt afgerond kan je natuurlijk ook aan de slag als werkvoorbereider, al zou het bedrijf waar je solliciteert je misschien liever op een managementfunctie hebben. Naast de technische skills die je zeker nodig hebt, wordt er ook van je gevraagd dat je zogenaamde soft skills hebt. Dit houdt in dat je kunt plannen en communiceren. Waarom dat zo nodig is, leggen we hieronder uit.

Dit doe je allemaal op je werk

Als je rondkijkt bij de werkvoorbereider vacatures krijg je vaak al een redelijk beeld van wat voor taken je allemaal gaat verrichten als je wordt aangenomen. Als werkvoorbereider wordt er van je verwacht dat je alles wat moet gebeuren voordat een (bouwkundig) project van start gaat, goed op een rijtje hebt gezet. Bouwtekeningen, offertes, planningen, enzovoorts. Dit zijn allemaal onderdelen van een voorbereiding die onmisbaar zijn, maar van verschillende specialisten komen.

Daarom is het zo belangrijk dat jij in staat bent om te communiceren tussen alle verschillende partijen, en daarnaast ook de nodige kennis hebt van de data en informatie die je voor je krijgt. Je moet dus kunnen beoordelen of een technische tekening van bijvoorbeeld SolidWorks goed genoeg is. Als werkvoorbereider moet je een vrij brede kennis hebben en goed met mensen om kunnen gaan. Iets voor jou?

Vacatures online vinden

Het vinden van een baan is natuurlijk altijd spannend en kost meestal veel tijd. Het is door websites als https://www.wr.nl/ echter makkelijker geworden om te weten wat voor vacatures er allemaal zijn. Door te zoeken op alle vacatures binnen een bepaalde straal van je woonplaats zie je gelijk wat er voor jou beschikbaar is. Daarnaast kun je met een paar klikken solliciteren. Klinkt goed toch?