Wonen, je kunt een rechtsbijstandverzekering hiervoor afsluiten

Wanneer je een huis huurt of koopt kun je allerlei conflicten krijgen. Je kunt onenigheid krijgen met je huurbaas over bepaalde zaken. Dat kan van alles zijn. Er kunnen problemen optreden bij een eigen huis. Dan is een rechtsbijstandverzekering wel praktisch voor het wonen. Het wordt soms dekking wonen genoemd.

Een conflict over je huis, een rechtsbijstandverzekering kan helpen

Heb je een huis dan wil je ook woongenot hebben. In sommige gevallen kan het zijn dat er problemen optreden. De onenigheid kan om verschillende dingen gaan. Je hebt problemen in je huurhuis omdat er diverse dingen niet worden gerepareerd. Er kunnen zich ook problemen ontwikkelen bij een koopwoning.

Je bent bezig met de bouw van je huis en er gaat iets mis. Je huis kan ook gebreken hebben. Als je dan geen rechtsbijstandverzekering hebt en je hebt een advocaat nodig dan kan dit je in hoge kosten brengen. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische bijstand wanneer deze zaken zich voordoen. Er zijn verschillende conflicten die vallen onder het wonen waarvoor je aanspraak zou kunnen doen.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering allemaal?

Een rechtsbijstandverzekering heeft meerdere dekkingen waarvoor jij je kan verzekeren. Hoe meer je wil verzekeren hoe hoger zal de premie worden. De dekkingsvormen voor rechtsbijstandverzekering zijn:

  • Wonen: je bent verzekerd voor conflicten over je huur of koopwoning
  • Consument: het kopen van een bank bijvoorbeeld en komt er niet uit met de verkoper samen
  • Inkomen: alles over werk, pensioen of uitkering conflicten
  • Verkeer: verzekerd voor alle conflicten die ontstaan in het verkeer
  • Belasting en vermogen: alles wat over conflicten gaat met belasting en het vermogen
  • Familie: alles omtrent erfenis, het ouderschap, en de voogdij
  • Medisch: letselschade of medische fouten

Je bent niet verplicht een rechtsbijstandverzekering te hebben en allemaal hoeft ook niet. Het kan je alleen helpen om onnodige kosten te voorkomen. De juridische bijstand is dan zeker voor je. Een conflict zit in een klein hoekje en dan wil je graag dat het opgelost wordt.

Is een rechtsbijstandverzekering betaalbaar?

De kosten voor een rechtsbijstandverzekering hangt af van je situatie. Als je alleenstaand bent is een rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer je een gezin bent. Het ligt ook aan de dekkingen die je kiest.

Hoe meer je wilt verzekeren, hoe duurder het zal zijn. Voor mensen met een laag inkomen is er hulp. Als je een laag inkomen hebt en je kunt geen advocaatkosten betalen dan kun je hulp vragen bij de raad van rechtsbijstand ook wel rvr genoemd. Die kunnen je dan verder helpen. De rvr regelt alle rechtsbijstand van de wet op de rechtsbijstand.

Je kunt ook terecht bij een juridisch loket voor rechtsbijstand of wanneer je hulp nodig hebt bij een conflict. De gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation wordt door de raad van rechtsbijstand geregeld. De rvr is een zelfstandig bestuursorgaan. Als je er in aanmerking voor komt dan krijg je een zogeheten toevoeging. Dat houdt in dat de overheid een deel van de kosten mee betaalt voor bijvoorbeeld een advocaat.